top of page

Egg - frikjent eller ikke?

Det er fortsatt mye forvirring omkring egg og helse. Er det sånn at egg øker kolesterolet og dermed risiko for hjerte- og karsykdom? Eller er egget frikjent?Egg bidrar med mange nyttige næringsstoffer og hører absolutt til i et sunt og balansert kosthold. Egg er rikt på protein, samt bidrar med vitamin A, E, D, folat og jern. Det er en næringstett matvare (inneholder mye og ulike næringsstoffer), uten å bidra med så mye energi (kalorier).Hvor mye egg kan man spise?

Mange lurer på hvor mange egg man kan spise, spesielt med tanke på kolesterol og hjerte- og karsykdommer. Eggeplommen inneholder kolesterol, og det har tidligere vært anbefalt å redusere inntaket på bakgrunn av dette. Vi får i oss noe kolesterol gjennom kostholdet, men det er ikke dette som hovedsakelig påvirker nivået av kolesterol i blodet vårt. Kolesterolnivået i blodet har innvirkning på risiko for hjerte- og karsykdom og er absolutt viktig å ha fokus på, men det er inntak av mettet fett som påvirker nivået mest.


Det er imidlertid store individuelle forskjeller på hvor mye av kolesterolet vi spiser som tas opp i tarmen. Hos noen kan inntak av kolesterol faktisk øke kolesterolnivået i blodet, hos andre har det ingen effekt (dette er genetisk betinget). De som har målt høye kolesterolnivå i blodet, og dermed har økt risiko for hjerte- og sykdom, bør i samråd med lege vurdere å begrense inntak av matvarer med mye kolesterol. Dette gjelder spesielt egg, lever, rogn og innmat.


Inntak av 1-2 egg per uke er sett på som trygt for alle. Det viktigste tiltaket for høyt kolesterol er å endre typen fett man spiser, ved å redusere mettet fett og øke inntaket av umettet fett!

Anbefalingen

Det er altså ingen konkret anbefaling på hvor mye egg man bør eller kan spise. Det er ingen annen grunn til å redusere inntaket av egg enn forhøyet kolesterol, men et overdrevet inntak er heller ikke gunstig da man ønsker et variert kosthold. Ved et normalt kolesterolnivå kan du fortsette å spise samme mengde egg som før. Og som sagt, ved forhøyet kolesterol kan et redusert inntak være et tiltak for å bedre dine kolesterolnivå.

Referanser

Comments


bottom of page