top of page

Er det sunnere å velge vegansk? Del II

Mange velger å spise vegetarisk og vegansk av ulike grunner, blant annet fordi det er sunnere. Er det slik? Det avhenger av hvordan du velger å spise vegetarisk. Et vegetarisk kosthold kan være både supersunt med mange gunstige helseeffekter, men også relativt usunt.


Med en økende andel som ønsker å spise vegetarisk og vegansk, er det også et økende tilbud av nye matvarer som imøtekommer dette. Vi finner plantemelk, veganost og kjøtterstatninger. Hvordan er disse produktene sammenliknet med kumelk og -ost og kjøtt fra dyr, sett fra et ernæringsperspektiv?


Dette innlegget tar for seg veganske alternativer til ost. Bør man velge vegansk ost fremfor "vanlig" ost?


Ost laget på kumelk bidrar hovedsakelig med protein, men også mettet fett som vi bør begrense inntaket av. Med tanke på vitaminer og mineraler er ost en god kilde til kalsium. Veganske (og melkefrie) alternativer til ost er hovedsakelig laget på vegetabilske oljer og stivelse. Følgelig vil innholdet av ulike næringsstoffer skille seg fra "vanlig ost".


Fett

Mettet fett er som nevnt noe vi bør begrense inntaket av. "Vanlig" ost laget av kumelk inneholder omkring 27 g fett per 100 g, mens det i vegansk ost er omkring 21 g. Allikevel er innholdet av mettet fett omtrent det samme i de to typene (18 og 17 g/100 g).

Det er selvfølgelig noe variasjon mellom de ulike typene av veganske oster, noe som er sammenliknbart med utvalget av magre varianter av "vanlig" ost.


Proteiner og karbohydrater

Hvitost er rik på proteiner og inneholder ikke karbohydrater, mens vegansk ost er proteinfri og har et relativt høyt innhold av karbohydrater. Dette betyr at man bør inkludere en annen proteinkilde i måltidet, om man velger vegansk ost.


Vitaminer og mineraler

Den veganske osten inneholder ikke naturlig de samme vitaminene som "vanlig" ost, men er ofte tilsatt kalsium og vitamin B12, dog i mindre nivå enn i ost fra kumelk.


Salt er det også relativt mye av i ost generelt. Det er en del mer i vegansk ost sammenliknet med vanlig ost; 1,2 g mot 2 g, noe som vil si at "vanlig" ost har et moderat innhold av salt, mens vegansk ost har et høyt innhold.


Hvilken type ost bør man velge, rent ernæringsmessig?

Vegansk ost gir muligheten for å lage deilige retter som lasagne og pizza på et vegansk kosthold, som absolutt er positivt. Rent ernæringsmessig vil man få omtrent like mye mettet fett fra ”vanlig” og vegansk ost. Med tanke på andre næringsstoffer vil et bytte fra ”vanlig” til vegansk ost føre til et lavere inntak av protein og kalsium.


Men husk at kvaliteten på kostholdet aldri avhenger av èn enkelt matvare, men totalen!

Hva skal man se etter for en sunnere ost?

Når vi velger ost uavhengig av råvarer i produktet (kumelk, havrebase, kokosolje eller modifisert stivelse), er det nyttig å se på innholdsdeklarasjonen for å vurdere produktet. Se etter et produkt med mindre fett (< 20 g/100g), moderat innhold av salt (< 1,5 g/100 g) og med kalsium. Avhengig av ditt øvrige kosthold kan det være en fordel at osten inneholder proteiner.Comments


bottom of page