Idag, 23. oktober, er det grøtdagen og da er det på sin plass med en næringsrik og velsmakende oppskrift.
I Norge har grøten lange tradisjoner og er fortsatt populær til både frokost, middag og kveldsmat. Grøt kan lages i mange ulike varianter og serveres med ulik topping og tilbehør. Havregrøt er en gjenganger på mange frokostbord, mens risengrynsgrøt og rømmegrøt er kjente middager. I tillegg har semulegrøt og fløyelsgrøt lange tradisjoner. De ulike grøtene har forskjellig næringsinnhold basert på ingrediensene, og kan absolutt være et sunt måltid når grøten er laget på hele, næringsrike korn med mager melk.
Grøt til frokost kan gi en næringsrik og smakfull start på dagen. Havregrøt er mye brukt, og et veldig godt alternativ. En mye brukt variasjon her i huset er havre-og byggrynsgrøt. Jeg bruker like mye havregryn og byggryn i min variant.
Havre og bygg har begge et høyt innhold av løselig fiber, særlig en type som heter betaglukan. Betaglukan kan bidra til å redusere kolesterolnivået i blodet, og et høyt inntak har vist å kunne virke forebyggende mot hjerte- og karsykdommer. Fiberet kan også virke regulerende på blodsukkeret, og er dermed gunstig for personer med diabetes eller for å forebygge diabetes.
Oppskrift
1 porsjon:
2 håndfull havregryn, lettkokte
2 håndfull byggryn
1 dl vann
1-2 dl lettmelk
Litt salt
Fremgangsmåte
Bland byggryn og vann i en kjele og la småkoke på middels varme i 15 minutter. Tilsett resterende ingredienser og la det putre i 10 minutter. Juster med litt ekstra lettmelk hvis grøten blir for tykk. For å unngå å måtte koke byggryn først kan de bløtlegges over natten eller noen timer.
Variert topping, men noen favoritter er:
Banan, blåbær og mandler
Persimon og bringebær
Tørkede epleskiver
Blåbærsyltetøy og kanel
Mandelsmør
Cottage cheese og bær
Comments