Hummus

Hummus er en skikkelig digg og næringsrik dipp som kan brukes til utrolig mye forskjellig. Denne oppskriften er perfekt frisk og har nydelig konsistens.


Hummus lages av kikerter, olivenolje, tahini (sesampaste), hvitløk, sitronsaft og litt krydder. Med disse ingrediensene gir hummus et skikkelig bra påfyll av proteiner og komplekse karbohydrater fra kikertene og gunstige fettsyrer fra olivenolje og tahini. Kombinasjonen av komplekse karbohydrater, proteiner og fett gjør hummus til et mettende tilbehør.



Gode grunner for å spise mer kikerter og hummus

Kikerter er også rikt på mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler), slik som vitamin B6, folat, samt mindre mengder av andre B-vitaminer og mineraler. I tillegg inneholder kikerter (som det meste fra fra planteriket) bioaktive stoffer, som polyfenoler, som kan ha stor effekt på helsen vår.


Det er faktisk gjort noen studier som tyder på at regelmessig inntak av kikerter og/eller hummus kan virke forebyggende på ulike kroniske sykdommer slik som diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer. Samtidig ser det ut til å være en sammenheng mellom regelmessig inntak av kikerter og et generelt mer næringsrikt kosthold, som også kan være en del av forklaringen bak den forebyggende effekten. Altså er det kun fordeler av å spise kikerter og hummus - for næringsinnholdet, men også den utrolig gode smaken!



Oppskrift

  • 1 boks hermetiske kikerter (230 g)

  • 1 ss tahini

  • 3 ss olivenolje

  • 1 fedd hvitløk

  • ¼ sitron, saften

  • ½ ts spisskummin

  • litt salt og pepper (smak til)


Fremgangsmåte

Skyll godt av kikertene. Bland alle ingrediensene i en blender (eller i en bolle hvis du bruker stavmikser). Hvis du ikke har tahini kan dette byttes ut med 1 ss olivenolje (men smaken blir ikke helt den samme). Mos ingrediensene til en jevn masse.


Oppbevar i en matboks/glass/krukke.


Kan brukes som dipp til grønnsaker, som pålegg, dressing i wrap og mye mye mer.




Referanser:

  • Wallace T.C., Murray R, Zelman K.M. The Nutritional Value and Health Benefits og Chickpeas and Hummus. Nutrients 2016 Dec; 8(12): 766.

  • Venn BJ, Mann JI. Cereal grains, legumes and diabetes. Eur J Clin Nutr. 2004 Nov;58(11):1443-61.