top of page

Hvordan lage surdeigsstarter?

I et tidligere innlegg har jeg skrevet om surdeig og potensielle fordeler ved et slikt type bakverk. Det kan du lese her. I dette innlegget skal jeg forklare deg hvordan du lager din egen surdeigsstarter, slik at du kan prøve deg på surdeigsbakst. Mest lettvint er det selvfølgelig å spørre om du kan få litt av noen andre sin, men det er faktisk veldig gøy å lage sin egen også.


Surdeig er en blanding av mel og vann der mikroorganismer (melkesyrebakterier og litt gjærsopp) i melet får utvikle seg og danne syre og aromastoffer. Denne deigen kalles for en startkultur/surdeigsstarter, som benyttes istedenfor, eventuelt sammen med, gjær i baking.



Hvordan lage din egen surdeigsstarter?

Å lage en surdeigsstarter består av flere trinn og tar litt over 1 ukes tid. Du trenger økologisk hvetemel, siktet hvetemel og vann. Du trenger økologisk mel fordi det har en rikere flora av mikroorganismer, slik at surdeigsstarteren kan vokse slik den skal. Senere i prosessen kan du bruke vanlig hvetemel for å "mate" starteren. Denne oppskriften er basert på fremgangsmåten til surdeig.no.


Dag 1

I en ren bolle blander du godt sammen:

  • 1,5 dl økologisk hvetemel

  • 0,5 dl siktet hvetemel

  • 2 dl vann

  • 1 ss salt

Dekk med plastfolie eller lokk.


Dag 2

Tilsett til blandingen:

  • 0,5 dl økologisk hvetemel

  • 0,5 dl siktet fin hvetemel

  • 1 dl vann

Bland godt og dekk over.


Dag 3 eller 4: når det har utviklet seg litt bobler i deigen.

Ta av ca 1/3 av blandingen du allerede har (kast eller tilsett i gjærbakst, i pannekake- eller vaffelrøre). Tilsett i den gjenværende blandingen:

  • 2 dl fint hvetemel og 1 dl vann.

La stå ett døgn.


Fra nå av skal blandingen ”mates” 2 ganger i døgnet:

Dette gjøres ved å ta av halvparten av blandingen for så og tilsette 2 dl hvetemel og 1 dl vann. La stå i ca 12 timer før det gjentas. Etter hvert som du gjør dette vil starteren vokse mer og mer mellom matingene. Når starteren hever til dobbel størrelse etter mating er den ferdig og klar til å bakes med (tar 3-5 dager). Nå kan du oppbevare starteren i kjøleskapet.


Ved bakst:

For best resultat, ta starteren ut av kjøleskapet sånn at den er nogenlunde romtemperert til bakingen. Oftest trenger man 2 ss-1 dl surdeigsstarter avhengig av oppskrift og mengde. Fyll på med hvetemel og vann i samme mengde som du bruker til baksten (dette gjør jeg på slump til passe konsistens). Oppbevares i kjøleskap til neste baking. Starteren har godt av å mates hver uke, så om du ikke baker av den hver uke: ta likevel av 1 dl og tilsett hvetemel og vann slik at starteren holder seg godt.


Lykke til!

bottom of page