top of page

Kollagentilskudd - funker det?

Kollagen er en gruppe proteiner som finnes rundt om i hele kroppen vår, og er helt essensielle for at den skal fungere. Proteinet finnes i mange ulike typer, særlig i hud, knokler, sener, leddbrusk og bein (1). Når vi blir eldre produserer kroppen mindre kollagen, noe som gir økt dannelse av rynker og slitasje i ledd. Nettopp derfor har det de siste årene blitt reklamert stort for tilskudd gjennom produsenter, influensere og kjendiser. Tilskuddene påstår at kollagen i pille eller pulverform gir deg bedre helse ved å gi huden mer elastisitet, mindre rynker og styrke ledd og brusk. (2, 3). Funker det faktisk?


Påstandene om effekten av kollagentilskudd er for så vidt logiske. Om vi produserer mindre kollagen med årene, er det ikke da gunstig å få i seg dette gjennom tilskudd?

Det er dessverre ikke så enkelt…


Unsplash by The Tonik

Hva skjer med protein vi spiser?

Kollagen er et protein, og som med andre proteiner vi spiser (eks. egg, kylling, bønner), må det brytes ned for å tas opp i tarmen. I tarmen brytes proteiner ned til aminosyrer før de tas opp til blodstrømmen som frakter næringsstoffer dit de trengs i kroppen. Disse aminosyrer har ikke lenger funksjonen til det opprinnelige proteinet, og er ikke ”merket” for å gjøre nytte på spesifikke steder i kroppen som hud, brusk eller ledd. Påstanden om at kollagenpulver du spiser skal kunne utføre sine effekter på bestemte steder i kroppen er derfor svak. Og de fleste av oss spiser jo regelmessig kollagen gjennom inntak av både fisk og kjøtt, men likevel får alle rynker med årene…


Dokumentert effekt?

Det reklameres jo med nettopp ”dokumentert effekt”, men det noen utfordringer. Ofte er disse studiene sponset av de som også produserer eller selger produktet, noe som vekker min skepsis (3, 4, 5). I flere av studiene brukes ikke en placebo-gruppe, og da får man ikke sammenliknet effekt med en gruppe som ikke tar tilskuddet (5). Det er også en utfordring at det bare henvises til studier med effekt, da det finnes flere studier som ikke viser effekt (7, 8).


Hvis man bruker penger på kosttilskudd for et bestemt formål, er det også sannsynlig at man setter i gang andre tiltak mot samme mål. Eksempelvis om man tar kollagen for å unngå rynker bruker man kanskje også høy solfaktor. Om man bruker kollagentilskudd mot leddsmerter, trener man kanskje med fysioterapeut. Også har man jo den kjente placeboeffekten; troen på en effekt kan også medvirke til at man føler virkning. Det er ikke sikkert effekten du opplever kommer fra selve kosttilskuddet. Jeg kan selvfølgelig ikke uttale meg om effekter enkelte selv føler de har av et slikt tilskudd, men jeg mener det er viktig at riktig vitenskapelig, kunnskapsbasert informasjon kommer frem, og ikke bare det man ser gjennom reklame og influensere.


Så da har det ikke effekt?

Ikke misforstå, vi kan ikke med sikkerhet påstå at kollagentilskudd ikke har effekt, men det finnes ikke gode nok beviser for den effekten det reklameres for. Det er behov for større og bedre studier for å kunne gi et sikkert svar, og frem til da ville jeg vært skeptisk til å bruke mye penger på et tilskudd som tas daglig i flere år uten å vite sikre effekter og bieffekter.


Et mer økonomisk og 100 % trygt valg, er å spise variert hvor alle matvaregrupper er inkludert og samtidig trene fornuftig og bruke solkrem. Dette gir også andre verdifulle effekter uten tilleggskostnader slik som et tilskudd vil ha.


Referanser

1. https://sml.snl.no/kollagen

2. https://www.osloskinlab.no/the-solution

3. https://www.collagenplus.no

4. Lugo JP, Saiyed ZM, Lane NE. Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutrition journal. 2016;15:14.

5. Crowley DC, Lau FC, Sharma P et al. Safety and efficacy of undenatured type II collagen in the treatment of osteoarthritis of the knee: a clinical trial. Int J Med Sci. 2009;6(6):312 – 21.

6. Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. Schunck M, Zague V, Oesser S, Proksch E. J. Med Food 2015 18(12):1340-8

7. Van Vijven JP, Luijsterburg PA, Verhagen AP, van Osch GJ, Kloppenburg M, Bierma-Zeinstra SM. Symptomatic and chondroprotective treatment with collagen derivatives in osteoarthritis: a systematic review. Osteoarthritis Cartilage. 2012;20(8):809-21.

8. Liu X, Eyles J, McLachlan AJ, Mobasheri A. Which supplements can I recommend to my osteoarthritis patients? Rheumatology (Oxford). 2018;57(suppl_4):iv75-iv87.

Comentários


bottom of page