top of page

Mandelsmør

Ulike nøttesmør er absolutt mulig å få kjøpt på butikken, men er også kjempelett å lage hjemme. Da har du også kontroll på alle ingrediensene. Det kan i grunn lages av alle typer nøtter, men en stor favoritt er mandelsmør. Her i gården brukes det mest som pålegg, topping på havregrøten og som dipp sammen med grønne epler (ja - det er superdigg!)Mandler har et høyt innhold av umettet fett (ofte omtalt som "det sunne fettet"). Å erstatte mettet fett med umettet fett bidrar til en gunstig påvirkning på kolesterolnivået i blodet vårt, og dermed risikoen for hjerte- og karsykdom. Fettet i mandler er gjerne noe vi kan øke inntaket av. Husk samtidig at alle typer fett inneholder like mye energi (kalorier), hvis vektregulering er et mål.


Mandler er også rik på vitamin E, som har en antioksidantvirkning, og dermed beskytter cellene våre mot skade. I tillegg får man flere andre vitaminer og mineraler, som gjør mandler til en næringstett matvare.


Oppskrift

  • 5 dl usaltede mandler

  • 1/2 ts salt


Fremgangsmåte

Sett ovnen på 180 grader. Fordel mandlene utover et stekebrett og rist mandlene 10 minutter i ovnen. Avkjøl mandlene noe. Bland mandler og salt i en blender og la blenderen gå til fettet fra mandlene frigjøres og dermed danner nøttesmør. Først blir det finhakkede nøtter, deretter blir det en litt tykk masse. Jo lengre du kjører den, jo tynnere nøttesmør blir det.


Nøttesmøret holder seg noen uker. Oppbevares best i kjøleskap, men holder seg også en god stund i kjøkkenskapet.

Comments


bottom of page