top of page

Ovnsbakte kikerter

Kikerter er en svært næringsrik matvare som bidrar både med kostfiber, protein, vitamin B6, folat, samt mindre mengder av andre B-vitaminer og mineraler. Det er faktisk studier som viser at personer som inntar kikerter og hummus (dipp laget av kikerter) har et høyere inntak av kostfiber, flerumettet fett, vitamin A, vitamin E, folat og jern sammenliknet med de som ikke inntar dette. Kikerter inneholder også bioaktive stoffer, som polyfenoler, som kan ha stor effekt på helsen vår.


Det kan også se ut til at regelmessig inntak av kikerter og/eller hummus kan forebygge ulike kroniske sykdommer, slik som diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer. Samtidig ser det ut til at et regelmessig inntak av kikerter er knyttet til et generelt sunnere kosthold, som også bidrar til denne forebyggende effekten.


Kikerter er i vesten hovedsaklig inntatt som hummus (det kommer oppskrift senere), men det finnes mange andre gode oppskrifter med belgveksten også. En favoritt her i huset er å ovnssteke kikertene slik at de blir litt crispy.
Oppskrift

  • 1 boks hermetiske kikerter, avskylt

  • 1 ss rapsolje

  • Krydder: paprikakrydder, chilipulver, pepper og salt eller tacokrydder


Fremgangsmåte

Skyll kikertene godt (til det ikke skummer mer). Bland kikerter, 1 ss rapsolje og krydder i en pose slik at alt blandes godt. Fordel utover et stekebrett. Stek på 200 grader i 10 minutter. Snu litt på kikertene og stek i ytterligere 5-10 minutter.


Ovnsbakte kikerter er supergodt i wrap sammen med en blanding av grønnsaker og fetaost, eller som erstatning for kjøtt i taco (med tacokrydder). Ellers er det også godt i supper for å tilsette litt krunsj og en mettende proteinkilde.

Referanser

  • Wallace T.C., Murray R, Zelman K.M. The Nutritional Value and Health Benefits og Chickpeas and Hummus. Nutrients 2016 Dec; 8(12): 766.

  • Venn BJ, Mann JI. Cereal grains, legumes and diabetes. Eur J Clin Nutr. 2004 Nov;58(11):1443-61.


Comments


bottom of page