Jeg har gjort mange forsøk (flere mislykkede inkludert) på å lage gode falafler. Endelig har jeg kommet frem til en skikkelig vellykket oppskrift.
Hovedingrediensen i falafler er kikerter. Kikerter er en del av belgfruktene og gir godt med proteiner, karbohydrater, kostfiber og antioksidanter. Med sitt høye innhold av protein og kostfiber gir det godt med metthet, og kan erstatte kjøtt i mange retter. I tillegg er det billigere og et godt valg for miljøet.
Trikset for de beste falaflene er å bruke tørkede kikerter fremfor hermetiske. Da blir de mer sprø og lettere gjennomstekt, enn ved bruk av hermetiske.
Tørkede kikerter krever at du bruker litt tid på forberedelse, men det tar egentlig ikke noe lengre tid totalt!
Falafler
Ca. 16 stk:
2 dl tørkede kikerter
1 sjalottløk
2 fedd hvitløk
0,5 rød chili
Noen kvaster med persille
1 krm salt
½ ts paprikapulver
½ ts spisskummen
1/4 ts gurkemeie
2 ss kikertmel/sammalt hvetemel
3 ss sesamfrø
Rapsolje til steking
Fremgangsmåte
Legg kikertene i en bolle med vann og bløtlegg i minst 8 timer, helst fra kvelden i forveien. Det trengs mye vann, så legg de i en stor skål.
Når du skal lage falafeldeigen blander du alle ingrediensene i en blender og lar den gå en god stund. Du må kanskje dytte deigen litt ned fra kantene underveis.
Deigen blir lettest å håndtere om du lar den hvile 1 times tid i kjøleskapet. Ofte får jeg ikke tid til dette og det går også bra.
Lag passe store kuler og klem de litt flat. Rull de i litt sesamfrø, før du steker i rapsolje på middels varme i 3-4 minutter på hver side.
Serves med tzatziki i grovepitabrød og grønnsaker. Her med rødløk, tomat, paprika og stekt grønnkål (kan byttes ut med grønn salat).
Tzatziki
Til 4 porsjoner:
3/4 boks drømmelett/lettrømme/mager kesam
10 cm av en agurk
1-2 fedd hvitløk
Litt pepper
Fremgangsmåte
Riv agurken, legg i en sil slik at en del av saften renner av. Finhakk eller press hvitløk i en skål og bland med rømme/kesam. Tilsett ca ¼ ts kvernet pepper, smak til. Bland inn revet og avsilt agurk. Lag gjerne tzatziki litt på forhånd, da kommer smakene mer frem.
Comentários