top of page

Hørt om Poke bowl?

Poke bowl er en av de store, tradisjonelle rettene fra Hawaii som har blitt en trend verden over de siste årene. Den kan sammenliknes med sushi med ris, rå fisk og diverse grønnsaker som hovedingredienser. På årets sommerferie oppdaget jeg en ny variant av poke bowl som gjør den litt ekstra smakfull og næringsrik. Denne har quinoa som base fremfor ris, og med biter av rå salmlalaks. Hvor mange tilleggsingredienser du ønsker avhenger av hva du liker og hvor mye du vil kjøpe inn, så oppskriften er delt inn i ”basic” og ”litt ekstra”. Oppskriften er for èn porsjon slik at du enkelt kan justere opp mengden etter hvor mange du skal servere.


Qunioa gir deg mer protein og kostfiber enn vanlig ris. Quinoa er også en kilde til umettet fett, og har generelt et høyere nivå av vitaminer og mineraler slik som jern og B-vitaminer enn ris. Sammen med en god porsjon omega-3 og vitamin D fra laks, sunne fettsyrer fra avocado og antioksidanter fra frukt og grønnsaker er denne retten nyttig for kroppen og en fest for smaksløkene!

Pokebowl, 1 porsjon

"Basic"

  • 0,75 dl ukokt quinoa (kokes)

  • Ca. 125 g salmalaks

  • ½ Avocado

  • 1/4 mango

  • 1 vårløk

  • 5 cherrytomater

  • Soyasaus


"Litt ekstra":

  • Koriander

  • Sesamfrø

  • 1 håndfull edamamebønner

  • Forenklet ponzusaus (se oppskrift under)

  • Chilimajones, her kjøper jeg bare ferdig.

Fremgangsmåte

Quinoa: quinoa må skylles godt i vann for å fjerne bitterstoffer som sitter utenpå frøene. Mål opp den mengden quinoa du trenger og la den skylles i kaldt vann noen minutter. Til å koke quinoa trenger du 1 del quinoa og 2 deler vann (her: 0,75 dl quinoa + 1,5 dl vann). Kokes på medium varme til vannet er fordampet. Det tar ca. 10-15 minutter. Rør litt underveis. La den avkjøles.


Skjær laks, mango, avocado i terninger. Skjær opp vårløk og cherrytomater.


Edamamebønner kjøper jeg frosne med skall. De steker jeg i en panne til de er tint og varme, så fjerner jeg skallet.


Legg quinoa nederst i en skål og dander alle ingrediensene over. Hell over soyasays/ponzusaus, topp med 1 ss chilimajones og dryss over koriander og sesamfrø. Vipps ferdig.


Forenklet ponzusaus, 2-3 porsjoner

1 dl soyasaus

1 fedd hvitløk

2 cm x 1 cm ingefær (uten skall)

½ chili (avhengig av hvor sterkt du liker maten)

Finhakk hvitløk, ingefær og chili og tilsett i soyasausen. Den blir bedre om den får stå noen timer.


bottom of page