Skikkelige gode & saftige lussekatter

Denne oppskriften gir deg saftige og skikkelig gode lussekatter, med litt oppgradert næringsinnhold. Smøret er byttet ut med en kombinasjon av margarin og kesam og noe siktet hvetemel er byttet ut med sammalt finmalt hvetemel og havremel. Slik blir lussekattene litt bedre for blodsukkerreguleringen, og de gir også litt næring og metthet.



Oppskrift

10-12 stk:

  • 1 g safrantråder

  • 2 ss sukker

  • ½ boks (150 g) mager kesam

  • 1 dl lettmelk

  • 2 ss margarin

  • 1 dl sukrin

  • 1 ts kardemomme

  • 1/2 pk tørrgjær/fersk gjær

  • 1 dl havremel

  • 2,5 dl sammalt hvetemel finmalt

  • 2 dl siktet hvetemel


Fremgangsmåte

Hvis du bruker safrantråder, bland de med sukker i en skål, og bruk baksiden en skje for å knuse trådene i sukkeret.


Smelt smøret og bland med melk og kesam – rør godt sammen. Bland inn alle de tørre ingrediensene og la elte i 10 minutter. La heve i minst 1 time. Tørrgjær trenger ofte litt mer tid i heveprosessen enn ferskgjær.


Kjevle ut deigen til et rektangel. Skjær remser på ca. 1,5-2 cm i bredden og rull disse til lussekatter. Først den ene siden inn mot midten, før du snur remsen og ruller resten inn mot midten. Legg de med litt avstand på et bakebrett og klem de litt ned. Trykk en rosin i midten av hver side. Pensel med pisket egg. La etterheve i 30 minutter.


Stekes på 220 grader i 11-13 minutter. Hvis de blir gyldne litt tidlig kan det være lurt å legge et bakepapir over som ”beskyttelse” de siste 3-4 minuttene så overflaten ikke blir brent.