top of page

Sunnere julekake

Julekake (julebrød) hører også med til advents- og juletiden. Rykende fersk gjærbakst med deilig krydder og rosiner er en favoritt her i huset. Perfekt å spise "som den er" eller toppet med ost. Denne varianten kan gjerne serveres både på frokost- og brunsjbordet, eller som kveldsmat.

Julebrød kan lett gjøres sunnere uten at det går utover smaken. Type og mengde søtning, mel og fettkilde kan justeres slik at det kan bidra til et relativt sunt måltid. I denne oppskriften er mye av sukkeret byttet ut med sukrin, et søtningsstoff uten kalorier. Noe sukker må det være i gjærbakst for at det skal heve bra. Mye av det helt hvite siktede hvetemelet er byttet ut med havremel og sammalt hvetemel (finmalt) slik at fiberinnholdet øker. Dette bidrar til at julebrødet gir mer metthet og næring. Smørmengden er redusert, men ved å legge til kesam i oppskriften blir julekaken fortsatt saftig.



Oppskrift

Til ett brød:

  • 2 ss margarin/smør

  • 1 dl lettmelk

  • 0,5 pk fersk gjær

  • 1/2 boks (150 g) mager kesam

  • 1/2 dl sukrin

  • 2 ss sukker

  • 1 toppet ts kardemomme

  • litt salt

  • 1,5 dl havremel

  • 1,5 dl siktet hvetemel

  • 2,5-3 dl sammalt hvete finmalt

  • 1 håndfull rosiner


Fremgangsmåte

Smelt smør/margarin og varm melken til 37 grader (lunken). Bland smør og melkeblandingen med mager kesam og gjær. Bland godt. Tilsett alle de tørre ingrediensene, men spar litt på sammalt hvete finmalt slik at konsistensen på deigen kan tilpasses. Elt i 10 minutter. La heve i 1,5 time eller til dobbel størrelse. Kna ut på kjøkkenbenken og form til en stor rund julekake. La etterheve i 30 minutter. Stek på 180 grader over- og undervarme i 25-40 minutter.

bottom of page