top of page

Sunnere kanelboller

Helt fersk gjærbakst – finnes det noe bedre? Det er i hvert fall en av mine favoritter.

I dag, 4.oktober, er det kanelbollens dag. Det må selvfølgelig markeres.


Kanelboller består hovedsakelig av siktet hvetemel, smør og sukker. Det kan man absolutt unne seg i ny og ned, men de kan lett gjøres litt sunnere også, uten at det går på bekostning av smak! Denne oppskriften inneholder litt grovere mel, mindre sukker og sunnere fett.


Oppskrift på sunnere kanelboller:

Ca. 20 stk


Bollehev:

  • 1 dl lettkokte havregryn

  • 2 dl kokende vann


  • 1 dl rapsolje/flytende margarin

  • 1,5 dl vann

  • 2 dl lettmelk

  • 25 g ferskgjær

  • 2 ss vanlig sukker

  • 4 ss sukrin/annen sukkererstatning

  • 1 ts vaniljesukker

  • 1 ts kardemomme

  • 7 dl sammalt fint hvetemel

  • 8 dl siktet hvetemel

 

Gjærbakst trenger litt" vanlig" sukker for å heve skikkelig, da sukker er mat for gjæren. Resterende sødme kommer fra sukkererstatning, her sukrin, som gir sødme uten energi (kalorier). På den måten får du mindre "tomme kalorier" og en mer diabetesvennlig oppskrift. Du kan selvfølgelig også bruke andre sukkererstatninger, eller vanlig sukker. Omtrent halvparten av melmengden er grovere. Dette gjør at du får litt mer næringsstoffer, samt fiber som gjør at blodsukkeret stiger litt saktere og holder litt lenger enn ved "vanlige kanelboller". Smør kan byttes ut med rapsolje, som er en smaksnøytral olje med gunstig fettsammensetning. Det samme gjelder flytende margarin, for eksempel fra Vita eller Melange, som hovedsakelig består av raps- og/eller solsikkeolje.

 

Fremgangsmåte

Bollehev: bland havregryn og vann i en kjele og kok opp. La det så stå noen minutter på lav varme. Ta det av platen slik at det kjøles litt ned.

*Bollehev bidrar til saftigere bakst


Varm opp melk og flytende margarin/rapsolje til 37 grader (kjennes lunkent ut på fingeren). Smuldre gjær i bakebollen og hell over den varme melk- og margarinblandingen. Bland dette slik at gjæren fordeler seg fint i væsken. Tilsett de resterende ingrediensene og bollehev. La elte i 15 minutter. Hev deigen i minst i 1 time eller til dobbel størrelse.



Kjevle ut til et rektangel som er ca. 1 cm tykk. Smør på margarin/smør (jeg bruker Vita hjertego), dryss over kanel og sukrin (til sammen 4 ss). Rull sammen fra den lange siden til en ”pølse”. Skjær 1,5-2 cm skiver og legg på et stekebrett. La etterheve i en halvtime.

Stek på 220 grader over/undervarme i 8-10 minutter.


bottom of page