top of page

Sunnere sjokoladekake

Sjokoladekake som både er saftig og har en fyldig sjokoladesmak, men også lages uten hvitt sukker og mel. Det kaller jeg en suksess.


Jeg mener selvfølgelig ikke at man ikke skal kunne nyte en skikkelig god sjokoladekake med både sukker, smør og hvitt mel. Samtidig liker jeg å utvikle sunnere oppskrifter der den gode smaken bevares, slik at man kan nyte og få noe nyttig med på kjøpet. Oppskriften er ekstra nyttig fordi den også er diabetesvennlig.

Sukkeret er byttet ut med sukrin og sukrin gold sirup, og det fine hvetemelet er erstattet med havremel og sammalt hvetemel. Sammen gir dette mindre raske karbohydrater som ellers ville økt blodsukkeret raskt, og innholdet av fiber gir også en mer langsom blodsukkerstigning. Dette gir en mer gunstig blodsukkerrespons enn ved en tradisjonell oppskrift. Det er positivt for alle kropper.



Oppskrift

  • 3 egg

  • 4 ss margarin (jeg brukte flytende vita margarin)

  • 1,5 dl sukrin

  • 2 ss sukrin gold sirup, eller 0,25-0,5 dl ekstra sukrin

  • 1/3 boks mager kesam (100 g)

  • 2 ss kakaopulver

  • 2 dl lettkokte havregryn, males til havremel

  • 1 dl sammalt hvetemel, finmalt

  • 1 ts bakepulver

  • 30 gram mørk sjokolade (70 %)

  • 1 håndfull valnøtter (kan sløyfes, eller byttes ut med noe annet du synes er godt)


Fremgangsmåte

Mal havregryn til mel ved å kjøre det i en blender (eventuelt kjøp ferdig havremel). Bland havremel med sammalt hvetemel finmalt, bakepulver, og kakaopulver. Visp sammen egg, margarin, sukrin, sukrin gold sirup og mager kesam til en jevn blanding. Bland inn de tørre ingrediensene. Hakk mørk sjokolade og valnøtter og bland inn i røra. Valnøtter kan sløyfes eller byttes ut med andre typer nøtter.

Smør en bakeform på 25 cm og fordel røren jevnt i formen. Stekes på 175 grader i 10-12 minutter. Etter min smak er den best når den er litt mindre, enn litt for mye, stekt.


Serveres med bringebær og kanskje en liten kule vaniljeis. Og du - kaken tåler veldig fint å fryses ned. Når den tiner kan du ta den noen minutter i ovnen, så kjennes den nesten som nybakt.


Comments


bottom of page