top of page

Supre pepperkaker

Pepperkaker er helt klart en favoritt både i advents- og juletiden, spesielt denne oppskriften med ingredienser som også er nyttig for kroppen!


Pepperkakene vi får kjøpt på butikken eller lager gjennom tradisjonell oppskrift består hovedsakelig av meierismør, hvetemel, sirup og sukker. I denne oppskriften er disse ingrediensene helt, eller delvis, byttet ut med ingredienser med samme egenskaper, men mer næringsstoffer.


Mandler gir sunt fett slik at det ikke er behov for like mye smør for å få samme gode smaken. Dadler gir sødme, men også konsistens til deigen, slik at oppskriften kan være sirup- og sukkerfri. Margarin med planteoljer er et sunnere valg enn meierismør, og i denne oppskriften gjør det samme nytten. Med sterke og gode smaker fra krydderet vil smaken fra et grovere mel "gjemmes". Derfor er siktet hvetemel byttet ut med finmalt sammalt hvetemel, slik at pepperkakene også inneholder litt fiber.

Dette gir sunnere, sprø og smakfulle pepperkaker.

Oppskrift på sunnere pepperkaker

  • 3 dl (ca. 170 g) mandler

  • 15 stk (ca. 200 g) ferske dadler uten stein

  • 4 ss romtemperert margarin (jeg bruker Vita hjertego)

  • ½ ts malt ingefær

  • ½ ts malt nellik

  • 3 ts malt kanel

  • ½ ts hvit pepper

  • ½ ts kardemomme

  • ½ ts bakepulver

  • 2,5 dl sammalt hvetemel finmalt


Finmal mandlene i en foodprosessor eller blender. Videre kan du fortsette med foodprosessor hvis du har det, eller bruke en solid stavmikser. Til mandlene blander du inn oppkuttede dadler (uten stein), krydder, bakepulver og margarin i en bolle. Kjør alt med stavmikser eller foodprosessor til en bløt deig. Bland inn sammalt mel - det er lettest å gjøre for hånd. Lå stå i kjøleskapet 1 times tid før utbaking.


Forvarm ovnen til 175 grader og kle bakebrett med bakepapir. Kjevle ut deigen til 3 mm tykk. Du trenger ikke mel under, for deigen kleber seg ikke like lett til underlaget som "vanlig pepperkakedeig". Trykk ut små pepperkaker i ønskede former.


Stek i 8-9 minutter. Avkjøl på rist.

bottom of page