top of page

Byggotto med ovnsbakte tomater

Har du hørt om byggotto? En fornorsket og mer næringsrik variant av den italienske risottoen.


Bygg er noe vi absolutt bør øke inntaket av, da det er et nyttig og smakfullt korn som brukes relativt lite i det norske kostholdet. Byggmel kan blandes inn sammen med andre melsorter i ulik gjærbakst, vafler og pannekaker. Byggryn kan være en erstatning for ris til middag, blandes med havre i frokostgrøt og brukes i supper og salater. Et flerbrukskorn!


Hvorfor bør vi spise mer bygg?

Bygg bidrar med mange gunstige næringsstoffer, men inneholder særlig bra fiber. Et høyt fiberinntak er anbefalt fordi det bidrar til bedre tarmfunksjon, reduserer risikoen for enkelte kreftformer og holder deg mett lenge. Blant fibrene i bygg finner vi betaglukan, et fiber med spesielt gode helseeffekter. Betaglukan kan redusere kolesterolnivået i blodet. Med denne virkningen kan inntak av bygg faktisk bidra forebyggende mot hjerte- og karsykdommer. Betaglukan virker også regulerende på blodsukkernivået, slik at blodsukkeret ikke blir for høyt etter et måltid. Derfor bør bygg særlig anbefales til diabetikere og for å forebygge diabetes.Oppskrift

Til 2 porsjoner:

  • 1,5 dl byggryn

  • ½ gul løk

  • 1 fedd hvitløk

  • 7 asparges

  • 100 g frosne erter

  • 200 g cherrytomater

  • 4-7 dl vann

  • ½ pk grønnsaksbuljong

  • 100 g parmesan

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 170 grader. Del cherrytomatene i to. Smør en ildfast form med rapsolje og legg cherrytomatene i formen med skjæreflaten opp. Stek i ca. 30 minutter.

Finhakk løk og hvitløk. Varm en kjele til moderat varme og stek løk og hvitløk i 1 ss rapsolje. Stekes i 3-4 minutter, til løken er blitt blank. Skyll byggrynene i kaldt vann og tilsett i kjelen. La byggrynene steke ett minutt sammen med løken. Tilsett 4 dl vann og grønnsaksbuljong. La koke opp og sett ned varmen slik at det småkoker. La småkoke i 25-35 minutter. Byggrynene skal bli møre, men ha litt tyggemotstand. I løpet av koketiden, tilsettes vann etter hvert. Jeg begynner med 4 dl fra starten og tilsetter 1 dl av gangen. Mot slutten av koketiden skal vannet ha kokt godt inn og byggrynene være passe møre.

Kutt asparges i mindre staver og stek sammen med ertene i en panne på moderat til høy varme i 2-3 minutter.


Når byggottoen er ferdigkokt. Tilsett stekt asparges og erter, samt 50 g revet parmesan og rør godt rundt.

Serveres med resten av parmesanosten og de ovnsbakte cherrytomatene.

Comments


bottom of page