top of page

Quinoaboller

Quinoa er en svært næringsrik matvare, som blir mer og mer populær her til lands. For bare noen år tilbake var det få butikker som solgte quinoa, men nå finner man det i de fleste dagligvarebutikker.


Quinoa har et høyt innhold av protein, med et fordelaktig innhold av aminosyrer. Aminosyrer er bestanddelene i protein, og det er enkelte av disse som er "essensielle". Essensielle aminosyrer må vi få tilført via kosten, fordi kroppen ikke kan produsere disse selv. Quinoa inneholder alle de essensielle aminosyrene, noe som gjør det til en spesielt god vegetarisk proteinkilde. I tillegg har frøet et høyt innhold av de komplekse karbohydratene, bra med umettet fett, vitamin E, folat, jern og sink, samt en mengde antioksidanter.


Frøet har en nøtteaktig smak som passer godt i salater, supper eller som erstatning for ris i ulike retter. Utenpå skallet sitter et stoff som gir bitter smak, og derfor bør quinoa skylles godt.Oppskriften på quinoaboller kom inn i mitt repertoar via veganmisjonen. Kokt quinoa sammen med grønnsaker, smakstilsetninger og mel blir en deig som lett formes til boller. Oppskriften kan lett varieres med andre smaker, som for eksempel spinat og fetaost.


Oppskrift

Ca. 17-20 stk:

  • 2 dl kokt quinoa (ca. 1 dl tørr quinoa)

  • 1 liten gul løk, finhakket

  • 2 selleristenger, finhakket

  • 3 ss kikertmel (evt havremel)

  • 1 fedd hvitløk, finhakket/presset

  • 1/3 chili, finhakket

  • Krydder: litt salt og pepper, eventuelt paprikakrydder, tørket timian eller oregano


Fremgangsmåte

Kok quinoa: kok opp 1 dl quinoa sammen med 2-3 dl vann og litt salt. La putre på middels varme i ca. 15 minutter eller til du ser at quinoaen har ”delt seg”. Sil av hvis det er vann til overs.


Finhakk løk og selleristang og stek i olje i ca. 5 minutter. Bland kokt quinoa, den stekte løkblandingen, chili, hvitløk, kikertmel (evt. havremel) og krydder. Bland det godt til en deig.


Form små runde boller. Varm rapsolje i en stekepanne og stek quinoabollene til de blir gylne.


Quinoaboller er perfekt som fyll i pitabrød eller wrap. Det kan også brukes som proteinkilde i salater. Server gjerne med tzatziki, hummus, aioli eller guacamole til.

Referanser

  • Quinoa protein: Compositionm structure and functions properties. Dakhili S, Abdolializadeh L, Hosseini SM, Shojaee-Aliabadi S, Mirmoghtadaie L. Food Chem. 2019 Nov 30;299:125161.

  • Nutrition facts and functional potential of quinoa (Chenopodium quinoa willd.), an ancient Andean grain: a review. Vega-Gálvez A, Miranda M, Vergara J, Uribe E, Puente L, Martínez EA. J Sci Food Agric. 2010 Dec;90(15):2541-7.


Comments


bottom of page