top of page

Tidløs tallerkenmodell

Tallerkenmodellen er en god og gammel slager fra heimkunnskapen, og mange har nok hørt begrepet! Den er kanskje ikke så trendy nå om dagen, men det bør den bli!


Tallerkenmodellen er et verktøy som forteller oss hvordan vi kan bygge opp et sunt og balansert måltid, og som justeres ut fra ønske om vektendring.

Et sunt og balansert måltid består av en karbohydratkilde med fiber i, en ren proteinkilde og frukt, bær eller grønnsaker. Prinsippet for tallerkenmodellen går ut på at man deler tallerkenen i 3 like store deler, hvor en karbohydratkilde, proteinkilde og frukt & grønnsaker fyller hver sin tredjedel. Mange er kanskje kjent med denne inndelingen til middagsmåltidet, men modellen er like gjeldende også til resten av dagens måltider.


Karbohydratdelen kan være grovbrød, potet, fullkornsris eller fullkornspasta. Velg de grove variantene for å innta tilstrekkelig med fiber som gir god metthetsfølelse. Proteindelen kan fylles med egg, mager ost, kylling, fisk, renskåret kjøtt eller belgvekster. Det anbefales ”rene” produkt fordi de oftest bidrar med et høyere innhold av protein, og mindre mettet fett og stivelse. Den siste delen fylles med et utvalg av grønnsaker, frukt og/eller bær. Jo mer variasjon, jo bedre. En liten spiseskje sunt fett er også gunstig og kan dekkes med majones, avocado, margarin eller oljebasert dressing.


Til venstre illustreres inndelingen av tallerkenmodell ved mål om å vedlikeholde vekten. Sirkelen til høyre viser anbefaling ved mål om vektreduksjon, der det anbefales at halve tallerkenen fylles med grønnsaker, frukt og bær på bekostning av både karbohydrat- og proteinkilde.


Ved å benytte tallerkenmodellen til alle dagens måltider, og ikke bare middag, blir det blant annet lettere å dekke anbefalingen om "5 om dagen". Dette kostrådet er spesielt viktig for å innta tilstrekkelig med vitaminer, mineraler og antioksidanter, men også fordi det er næringstette og energifattige matvarer. I dette ligger det at frukt og grønnsaker gir mange nyttige næringsstoffer, men har også et relativt stort volum, samt fiber, som gir metthet uten for mye kalorier.


Tallerkenmodellen kan benyttes til de typiske "brødmåltidene" ved å for eksempel dekke karbohydratdelen med grovt rundstykke, proteinkilde fra omelett og ost og en tredjedel av tallerkenen med tomater, paprika og vårløk. Et annet alternativ som også passer inn i tallerkenmodellen er havregrøt laget på melk, toppet med frukt og bær. Tallerkenmodellen til middag er her vist ved en tredjedel tallerken byggris, en tredjedel laks og resterende tredjedel grønnsaker og frukt.


Ved å ha tallerkenmodellen i bakhodet når du planlegger måltider, får du sannsynligvis dekket mer av de næringsstoffene kroppen har behov for!

Comments


bottom of page