top of page

Hvordan sette sammen en mettende, smakfull salat?

Det er mange som er av oppfatningen at salat ikke er en ”god nok” middag. Grunnen til dette er nok fordi man ikke assosierer salat med tilstrekkelig metthetsfølelse.


Salat kan absolutt være et fullverdig måltid med rikelig smak og metthetsfølelse, hvis man setter den sammen litt smart. Her får du en liten veileder på hvordan sette sammen en smakfull salat, som også gir deg tilfredsstillende metthetsfølelse.

For at et måltid skal gi tilstrekkelig med næring og metthetsfølelse, anbefaler jeg at man inkluderer både protein, karbohydrater og fett. Ta utgangspunkt i tallerkenmodellen også her. I tillegg er det noen elementer som må på plass for å få en skikkelig god smak.



God proteinkilde

Proteiner bidrar bra til metthetsfølelse, samt tilfører viktige byggeklosser. Gode proteinkilder finnes både i plante- og dyreriket, så velg en kilde som passer for deg. Det kan for eksempel være ovnsbakte kikerter, bønner, tunfisk, røkelaks, egg, kyllingstrimler eller kokt skinke.

Langsomme karbohydrater

Langsomme karbohydrater betyr varianter av fullkorn og med fiber. Det positive med fiber og fullkorn er at det bidrar til metthet som varer lenge. Karbohydrater kan tilsettes i form av ovnsbakte søtpotet i terninger, fullkornspasta, kokte byggryn eller et grovt rundstykke på siden.

Sunt fett

Fett bidrar med smak, samtidig som det sunne, umettede fettet både er bra for oss og bidrar med metthet. Omtrent èn spiseskje er passe for de fleste. Det kan være en spiseskje olivenolje, pesto eller annen oljebasert dressing. Eller du kan legge til avocado, nøtter og frø, som er matvarer med sunt fett og god smak. Ost, slik som fetaost, kan også bidra med både fett, proteiner og god smak.

En fargepalett av gode smaker

Begynn med en god, grønn ”salatbase” som for eksempel hjertesalat, salatblanding eller stekt grønnkål. Legg til litt sterk smak, som rå rødløk eller vårløk. Balanser med litt søt smak slik som mango, eple, jordbær eller granateple. Til sist litt syrlig smak over det hele; det kan være å presse over sitron- eller limesaft. Til sist legger du til flere ulike farger, for eksempel tomat, paprika, agurk, revet rødbete, skiver av reddiker eller det du har av grønnsaker som bør spises opp.


4 smakfulle favoritter



  • Sommersalat med terninger av ovnsbakt søtpotet, fetaost, crispsalat, tomat, paprika, vårløk, granateple og sitronsaft over det hele.

  • Salat med rødbetehummus, terninger av ovnsbakt søtpotet, stekt asparges og brokkoli, tomat, paprika og vårløk.

  • Halloumisalat med stekt grønnkål, spinat, kokte byggryn, bønnespirer, paprika, purre, stekte skiver av halloumi og granateple.

  • Kikertsalat med stekt grønnkål og rødkål, fullkornspasta, paprika, vårløk, cherrytomater, vårløk, granateple, èn spiseskje olivenolje og sitron over det hele.


Comments


bottom of page