top of page

Tips til sunnere taco

Taco er en av de store favorittmiddagene her i landet. Innholdet varierer mye fra hjem til hjem og person til person, men hovedingrediensene er stort sett tortillalefser, kjøttdeig, ost og rømme, sammen med ulike typer og mengder grønnsaker. Taco vil derfor også ha svært ulikt næringsinnhold. Med enkle grep kan taco bli en sunn og næringsrik middag. Kanskje kan du prøve ut ett eller to av byttene til neste fredagstaco?Kjøtt

Kjøttdeig inneholder mye mettet fett, noe vi bør redusere inntaket av. Velg heller karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig som er magre kjøttprodukt. Vi bør også redusere på det totale kjøttforbruket, samtidig som det anbefales å spise mer sunne belgvekster. Prøv å blande inn kidneybønner i karbonadedeigen, eller bytt ut alt kjøttet med en vegetarvariant av bønner.


Ost

Ost inneholder også mettet fett, og også her bør vi bytte til lettere varianter. I taco er det også veldig godt å bytte ut vanlig ost med fetaost for litt mer smak, her finnes også lettvariant.


Rømme

Innenfor kategorien av rømme og rømmevarianter finnes det mange alternativer. Et sunnere valg til rømme er lettrømme (10 %), Drømmelett eller mager kesam. Er du glad i guacamole, kan det med fordel ta over plassen til rømme. Guacamole inneholder mye av det umettede fettet som vi bør innta til fordel for det mettede fettet i rømme.


Lefsene

Fullkornslefser bidrar med mer fiber og vitaminer enn de fine, helt hvite lefsene. Fiber er bra for fordøyelsen, og gir mer metthet sammenliknet med fine varianter. Velger du de små lefsene kan du også påvirke porsjonene, sånn at det blir lettere å spise seg "passe mett". Vil du heve smaken noen hakk på dette området (og har litt ekstra tid) går det an å prøve å lage lefsene selv også, oppskrift finner du her.


Fyll på med grønnsaker

Grønnsaker inneholder mye vitaminer og mineraler, men lite kalorier, og bør bidra med en tredjedel til halvparten av måltidet. Dette bidrar til at man blir mett på mindre kalorier, og får påfyll av nyttige og smakfulle næringsstoffer. Fyll på med et utvalg av salat, ruccola, tomat, paprika, løk, mais, agurk, mango før du fyller på med kjøtt, ost og rømme. Da blir sammensetningen av tacoen automatisk bedre. Prøv gjerne hjemmelaget salsa - både for smaken og næringsstoffene!


Tacokrydder

Tacokrydder kjøpt på butikken inneholder mye salt, samt sukker og man kan derfor gjøre tacoen sunnere med å lage eget krydder. Det lages enkelt ved å blande spisskummin, chilipulver, paprikapulver, hvitløkspulver, pepper og litt salt.
Comments


bottom of page